Culinary Spy

Na tropie najlepszych restauracji, najbardziej klimatycznych kafejek i najsmaczniejszych produktów dostępnych w Krakowie.

Ekspresowa konfitura

Dodaj komentarz

Za oknami pierwsze oznaki jesieni. Opadające w promieniach słońca liście są przepiękne, ale takie obrazki to niestety rzadkość. W ostatnich dniach więcej w Krakowie szarości, niż brązów, żółci czy soczystej czerwieni. Na całe szczęście w sklepach można jeszcze dostać niektóre sezonowe owoce, zdołaliśmy także zamrozić kilka kilogramów truskawek, rabarbaru i jagód.

Tym, którzy smak lata chcieliby zachować na dłużej, polecam najprostszy na świecie przepis na wyborne konfitury. Recepturę zdradziła nam babcia Mathieu.

Zasada jest bardzo prosta – na 1 kg owoców przypada 1 kg cukru. Ilość cukru można jednak zmieniać w zależności od tego, czy owoce są bardziej słodkie (np. truskawki), czy też mniej (np. rabarbar). Mathieu upierał się przy kilogramie, ale ja zdecydowanie bardziej wolę lekko kwaskowate konfitury.

Owoce przygotowujemy do gotowania. Jeśli trzeba, usuwamy pestki, a następnie kroimy na ćwiartki. Z rabarbaru zdejmujemy skórkę i kroimy na jednocentymetrowe kawałki.   

Następnie mieszamy owoce z cukrem i odstawiamy na parę godzin.

Kolejnym etapem jest doprowadzenie masy do wrzenia. Po zagotowaniu zdejmujemy pokrywkę i gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając, aby składniki nie przywarły do dna.

Gotujemy do momentu, aż konsystencja masy stanie się galaretowata i kleista. Wrzącą konfiturę rozlewamy do zahartowanych słoików, zakręcamy nakrętki i odwracamy do góry dnem na kilka minut.

Voilà! Ot, cała filozofia 🙂

 P.S. W sklepach papierniczych kupić można naklejki na zeszyty szkolne – użyłam ich jako etykiet na słoiki.  

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s