Culinary Spy

Na tropie najlepszych restauracji, najbardziej klimatycznych kafejek i najsmaczniejszych produktów dostępnych w Krakowie.

Picon – likier do piwa

Dodaj komentarz

Nie ma to jak kufel piwa na ugaszenie pragnienia! Przyznam jednak szczerze, iż daleko mi do znawcy i konesera złotego trunku. Mathieu nie może wyjść z podziwu, kiedy stojąc przed sklepową lodówką stwierdzam, że nie widzę różnicy między „Żywcem” a „Tyskim”. Co prawda Guinnessa wyczuję nawet z odległości kilometra, ale wszystkie inne „Okocimie” i „Żubry” to dla mnie jedno i to samo.

Być może właśnie dlatego tak bardzo zasmakowałam w syropie Picon, dodawanym do piwa w bistro La Petite France (o którym to napiszę jeszcze niejeden raz). U przemiłej obsługi zamówiliśmy całą butelkę, która po niecałych dwóch tygodniach dotarła do nas wprost z Paryża.

Picon to bardzo popularny we Francji likier pomarańczowy wytwarzany na bazie korzenia goryczki alpejskiej, korzenia gencjany i drzewa chinowego z dodatkiem syropu cukrowego i karmelu. Mówiąc po polsku, smakuje jak gorzkawa skórka z pomarańczy. Solo trudny w odbiorze – dodany do piwa wzbogaca je o niepowtarzalny smak i… procenty. Dlatego lepiej z nim uważać 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s