Culinary Spy

Na tropie najlepszych restauracji, najbardziej klimatycznych kafejek i najsmaczniejszych produktów dostępnych w Krakowie.

Zupa z pora i kalafiora z dodatkiem sera

Dodaj komentarz

W mniemaniu Francuza nasza poczciwa jarzynówka, pomidorówka czy krupnik to żadna zupa. Co najwyżej tak zwany wywar (czyżbym wyczuwała nutkę pogardy?). No dobrze. Niech im będzie. Idę więc na kompromis i coraz częściej przyrządzam gęste, pożywne papki w stylu znad Sekwany.

Skłamałabym jednak twierdząc, że ich nie lubię. Wszak jedną z moich ulubionych (polskich) zup jest gęsta grochówka z grzankami i majerankiem. Pycha! Równie smaczna jest zupa z pora i kalafiora z dodatkiem sera. I tu pojawiają się dwie możliwości. Ale o tym zaraz.

Składniki:

mała główka kalafiora

2 pory

10 g masła

750ml bulionu warzywnego

100 g sera*

* I tu mamy dwie szkoły. Oryginalny przepis nakazuje użycie Bleu d’Auvergne, a więc jednego z francuskich aromatycznych „śmierdziuchów”. W Krakowie dostaniecie go w moim ulubionym bistro La Petite France przy Św. Tomasza 25 oraz w większości supermarketów. Nie każdy toleruje jednak dosyć… hmm.. specyficzny aromat niebieskiego sera. Proponuję więc dodanie do zupy śmietanowego serka topionego.

Sposób przyrządzenia:

1) Posiekaj pory i podsmażaj na maśle aż do miękkości.

2) Dodaj rozdrobniony kalafior i zalej całość bulionem warzywnym.

3) Całość doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 20-25 minut, stale mieszając.

4) Dodaj rozdrobniony Bleu d’Auvergne lub serek topiony i dokladnie wymieszaj.

5) Podawaj ze świeżym chlebem, grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Przyznaję, że zupa nie wygląda zachęcająco – jest jednak naprawdę smaczna! 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s