Culinary Spy

Na tropie najlepszych restauracji, najbardziej klimatycznych kafejek i najsmaczniejszych produktów dostępnych w Krakowie.

Sablés – francuskie ciasteczka maślane

1 komentarz

Proste, szybkie, przepyszne. Francuskie sablés poza nazwą (bardziej „glamour”) nie różnią się wiele od naszych swojskich maślanych ciasteczek. Postanowiliśmy jednak sięgnąć po przepis z książki kucharskiej The Art of French Baking, do której zamierzamy zaglądać regularnie. Zwiększając stopniowo poziom trudności 🙂

Składniki:

125 g zimnego, posiekanego masła

125 g cukru pudru

250 g mąki

szczypta soli

1 jajko

ewentualnie: otarta skórka z cytryny, ekstrakt waniliowy lub cynamon

Sposób przyrządzenia:

1) Do dużej miski wsyp mąkę, cukier oraz dodaj szczyptę soli.

2) Dodaj kawałki masła i zagniataj ciasto dłońmi.

3) Dodaj lekko roztrzepane jajko, a następnie rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm.

4) Nadaj ciasteczko dowolne kształty i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

5) Piecz 12-15 minut w temperaturze 180 st. C, aż przybiorą złocisty kolor.

Reklamy

One thought on “Sablés – francuskie ciasteczka maślane

  1. Witaj 🙂 Bardzo podobają mi się oba blogi, które tworzysz. Ja piszę o kuchni włoskiej, podróżach, i ruchu Slow Food, a pochodzę z Krakowa. Oto mój adres: http://miedzy-wersami.blogspot.it/

    Chciałabym również wytypować Cię do zabawy internetowej, mającej na celu propagowanie nowych blogów. Zapraszam do wiadomości umieszczonej na moim blogu i pozdrawiam 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s