Culinary Spy

Na tropie najlepszych restauracji, najbardziej klimatycznych kafejek i najsmaczniejszych produktów dostępnych w Krakowie.

Jogurtowe babeczki (aka Dinosaur Cupcakes)

1 komentarz

Najszybszy, a zarazem najbardziej genialny przepis rodem z Francji. Stosujemy go nie tylko w przypadku babeczek – wersja błyskawiczna oznacza upieczenie ciasta z dodatkiem dowolnego aromatu lub startej skórki cytryny.

Najważniejsze są proporcje – wszystko zależy od wielkości kubeczka jogurtu. Poniższy przepis odnosi się do standardowej (dla Francji!) pojemności jogurtu – 125 ml. Pusty kubeczek służy do odmierzenia właściwej ilości pozostałych składników!

Składniki:

1 kubeczek  jogurtu naturalnego (125 ml)

1 kubeczek cukru 

3 kubeczki mąki

1/2 kubeczka oleju

2 jajka

1/2 saszetki cukru waniliowego

szczypta soli

dodatki (do wyboru): otarta skórka z cytryny, ekstrakt waniliowy, cynamon, owoce (jabłka, jagody, rabarbar, truskawki…)

Sposób przyrządzenia:

Połącz składniki (poza owocami). Doskładnie wymieszaj aż do uzyskania gładkiej masy. Dodaj owoce i… gotowe!

Piecz 15 minut w temperaturze 210 st. C.

Satysfakcja gwarantowana 😀

Reklamy

One thought on “Jogurtowe babeczki (aka Dinosaur Cupcakes)

  1. Ciasteczka są super! zrobiłam te „misiowe” tylko zamiast misia-koty. Ze zmiksowaną skórką cytryny-coś cudnego.Mała uwaga: jajko trzeba więcej mąki dodać. jajko sprawia, że ciasta nie da się rozwałkować, jest zbyt rzadkie- wystarczy dosypać więcej mąki 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s