Culinary Spy

Na tropie najlepszych restauracji, najbardziej klimatycznych kafejek i najsmaczniejszych produktów dostępnych w Krakowie.

Pasztet z indyka

Dodaj komentarz

pâté de dinde

Mój pierwszy pasztet 🙂 Zainspirowana kilkunastomami różnymi przepisami znalezionymi w sieci i książkach kucharskich, postanowiłam stworzyć coś własnego. Wielka Improwizajca na szczęście zakończyła się sukcesem – pasztet SMAKOWAŁ i to bardzo! Polecam z chrzanem!

Składniki:

1 kg mięsa z udźca indyka

30 dkg boczku wędzonego

3 średnie cebule

1 jasna bułka 

3 jajka

1 kostka rosołowa (użyłam bulionu warzywnego)

bułka tarta

odrobina masła

przyprawy:

sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek

2-3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka ziarenek czarnego pieprzu

Sposób przyrządzenia:

1) Do garnka z wodą wrzuć kostkę rosołową, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu – zagotuj.

2) Do gotującej się wody wrzuć pokrojone na małe kawałki mięso z indyka oraz boczek – gotuj na małym ogniu aż do miękkości (mnie zajęło to jakieś 45 minut). Odcedź mięso i pozostaw do wystygnięcia

3) W osobnym naczyniu namocz bułkę w letniej wodzie, ponadto pokrój cebule na średniej wielkości kawałki i zeszklij na maśle.

4) Mięso, cebulę oraz bułkę zmiel 2 razy w maszynce do mięsa. Wymieszaj.

5) Dodaj przyprawy: sól, pieprz, gałkę muszkatołową oraz majeranek – według uznania.

6) Dodaj 3 jajka i dokładnie wymieszaj (ja wyrobiłam pasztet, jak ciasto :-))

7) Podłużną formę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż do niej pasztet i dokładnie dociśnij, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wierzch posyp bułką tartą.

8) Piecz około 1,5 godziny w temperaturze 180 st. C. 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s